Συμβουλευτική Επιτροπή

Χάρης Κοκκώσης

Ο Χάρης Κοκκώσης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διετέλεσε καθηγητής Πολεοδομίας – Χωροταξίας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας . Έχει πλούσιο διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό – ερευνητικό έργο σε θέματα σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης, βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Έχει διευθύνει και συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα στα θέματα ολοκληρωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης στην ανάπτυξη, τουρισμό, χωροταξία, περιβαλλοντική διαχείριση και σχεδιασμό.
Έχει διδάξει σε πολλά ευρωπαϊκά και άλλα ξένα πανεπιστήμια. Είναι σύμβουλος σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΟΣΑ, World Bank, FAO, UNEP, κλπ) σε θέματα σχεδιασμού για τουρισμό, χωροταξίας και περιβάλλοντος, διαχείρισης παράκτιων περιοχών, νησιωτικής ανάπτυξης µε αποστολές σε Μεσογειακές και Αφρικανικές χώρες (Αλβανία, Κροατία, Σλοβενία, Κύπρο, Τυνησία, Μαρόκο, Συρία, Κένυα, Τανζανία, Κοµόρες, κλπ). Έχει πλούσια συγγραφική εμπειρία (περισσότερα από 50 επιστημονικά άρθρα σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά και βιβλία) σε θέματα τουρισμού, βιώσιμης ανάπτυξης, χωροταξίας και περιβάλλοντος, νησιώτικης ανάπτυξης, κλπ. Επιπλέον έχει ένα μεγάλο αριθμό παρουσιάσεων και δημοσιεύσεων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια.

Έλενα Κουντούρη

Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1985-90). Έλαβε μεταπτυχιακό (1995) και διδακτορικό δίπλωμα (2003) από το ίδιο Πανεπιστήμιο με ειδίκευση στην Προϊστορική Αρχαιολογία.

Εισήχθη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία (1993) και υπηρέτησε στο Επιγραφικό Μουσείο (1994), στη Σπάρτη (1994-1996), στη Θήβα (1996-2006), ως Προϊσταμένη στο Τμήμα Γραμματείας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (2006-2011), ως Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (2011-2014), ενώ σήμερα υπηρετεί ως Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποίησε έργα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Γ’ Κ.Π.Σ. και του Ε.Σ.Π.Α. Έχει οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα, επιστημονικές συναντήσεις και αρχαιολογικά συνέδρια. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε διεθνή και τοπικά συνέδρια, έχει συγγράψει αρχαιολογικούς οδηγούς για την περιοχή της Κωπαΐδας και μελέτες που αφορούν στη μεσοελλαδική και μυκηναϊκή περίοδο της Μεσσηνίας και της Βοιωτίας, καθώς και σε βοιωτικά θέματα των ιστορικών και ειδικότερα των γεωμετρικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες στη Σπάρτη, τη Θήβα, τον Ορχομενό, τη Χαιρώνεια, το Δίστομο και την Αντίκυρα. Κατά την πενταετία 2011-2014 υλοποίησε, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο του Mainz, διεπιστημονικό πρόγραμμα για την τεκμηρίωση των μυκηναϊκών αποστραγγιστικών έργων στην περιοχή της βόρειας Κωπαΐδας, ενώ μεταξύ των ετών 2016-2018 διενήργησε ανασκαφές στις ακροπόλεις Άγιος Ιωάννης και Αγία Μαρίνα στη βορειοανατολική Κωπαΐδα. Από το 2018 διευθύνει διεπιστημονικό πρόγραμμα ανασκαφικής έρευνας και ανάδειξης της μυκηναϊκής ακρόπολης του Γλα υπό την αιγίδα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, με την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

Eυαγγελία Σημαντώνη-Mπουρνιά

Είναι ομότιμη καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ με κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα την αρχαιολογία των πρώιμων ιστορικών χρόνων, την κεραμική της γεωμετρικής και πρώιμης αρχαϊκής περιόδου και την ανάγλυφη κεραμική των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων.

Ειδικεύεται στη Θεωρία και την Πρακτική της αποκατάστασης και συντήρησης αρχαιολογικών χώρων και προεδρεύει της Επιτροπής Συντήρησης και ανάδειξης Μνημείων Κέας (Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας).

Έχει συμμετάσχει με εργασίες σε πάνω από 40 διεθνή συνέδρια και έχει προσκληθεί να διδάξει ή να δώσει διαλέξεις σε πολλά ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Αρχαιολογικά Ινστιτούτα. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια της Αρχαιολογικής Βιβλιοθήκης του ίδιου Τμήματος.
Είναι ισόβιο μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, Ανταποκριτής μέλος του Deutsches Archäologisches Institut, μέλος του Conseil Scientifique de l’École Française d’Athènes (μέχρι το 2011), πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπή για τις εκδόσεις του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού (TAΠ, μέχρι το 2012), μέλος της Société Française d’Archéologie Classique
(SFAC), και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.